HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Elfogadták a médiaalkotmányt

Katona Éva 2010.11.03. 07:58

A parlament elfogadta a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt - írta az Index. A korábbi hírekkel ellentétben a törvény hatálya alá kizárólag a már eddig is szabályozás alatt álló televíziók, rádiók, nyomtatott és internetes újságok, illetve a lekérhető médiaszolgáltatások tartoznak, a magáncélú weblapok, blogok nem. Regisztrációs kötelezettsége is csak előbbieknek van. Fontos eleme ugyanakkor a törvénynek, hogy a Magyarországra irányuló, de más országból nyújtott médiatartalom-szolgáltatásokra is kiterjed, feltéve, hogy a szolgáltató a szigorúbb szabályok megkerülése érdekében telepedett le az országhatáron túl.  

A törvény szerint a tartalomszolgáltató mentesül a jogi felelősségre vonás alól, ha az újságíró közérdekű információ megszerzése érdekében jogsértést követ el, és az adott információ nem vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető. Ez utóbbi feltétele az is, hogy a törvénytelen eszközökkel megszerzett információ nyomán a hatóságok számára addig nem ismert bűncselekmény elkövetésére derül fény, és az elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan sérelmet.
 
Ezenkívül, az új szabályozás alapján a tartalomszolgáltatók jogosultak a bírósági vagy hatósági eljárásban információforrásaikat titokban tartani. Az újságírók és a szerkesztők függetlenek az államtól vagy bármely más érdekcsoporttól, beleértve tartalomszolgáltatójuk tulajdonosait is. A törvény védi az újságírót és a szerkesztőt a tartalomszolgáltató tulajdonosának vagy támogatóinak (reklámozók) nyomásgyakorlása ellen: nem alkalmazható joghátrány a tartalomszolgáltató munkavállalójával szemben azért, mert megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítást.
Nem változik a hatályos sajtótörvény azon rendelkezése, amelynek értelmében az újságíró köteles a nyilatkozatot a nyilatkozatot adónak - kérelmére - megmutatni. Továbbra is igaz, hogy a nyilatkozat csak akkor nem közölhető, ha a nyilatkozó azért nem járul hozzá, mert az általa elmondottakat érdemben és kifogásolhatóan megváltoztatták.
 
A médiaalkotmány értelmében mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint a magyarok számára jelentőséggel bíró eseményekről. A jogszabály a sajtó kötelezettségeként nevesíti a hiteles, gyors és pontos tájékoztatást, ugyanakkor kimondja, hogy ez a szolgáltatók összességének feladata. A tájékoztatási tevékenységet végző médiumok számára előírás a sokoldalú, tényszerű, időszerű, tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatás, ez azonban a nyomtatott és online sajtótermékekre nem vonatkozik, azok változatlanul lehetnek "pártosak".
 
A törvényben kimondják azt is, hogy az állami és önkormányzati szervek, intézmények, tisztségviselők, hivatalos és közfeladatot ellátó személyek kötelesek elősegíteni a médiát tájékoztatási feladata elvégzésében.

Címkék: szabályozás médiaalkotmány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr992418761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása