HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

A GVH az ingatlanos cégek mellett

Katona Éva 2010.03.02. 11:45

Az Index kimerítő cikkben részletezi az Ingatlanbazar/Ingatlandepo.com-ügy legújabb fordulatát, miszerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint nem jogsértő az Ingatlandepo.com hirdetése, amely 30 napos ingyenes hirdetést kínál. Az MTE a közelmúltban állásfoglalásban ítélte el az Ingatlandepo.com és az Ingatlanbazar.com gyakorlatát, arra hivatkozva, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat, és etikátlan üzleti megatartást folytatott, még akkor is, ha önmagában az eljárás jogszerű volt, de az a felhasználókat könnyen félrevezethette a szolgáltatás ingyenességét illetően.

A GVH vizsgálata szerint a fogyasztókat az általános szerződési feltételekben regisztrációkor tájékoztatták arról, hogy a 30 napos ingyenesség után fizetőssé válik a szolgáltatás. A regisztráció után küldött mailben pedig szerepelt az, hogy amennyiben a felhasználó nem törli első hirdetését az ingyenes időszak alatt, a 30 nap után hirdetési díjat kell érte fizetnie.

"A határozatban a GVH elismeri, hogy az internethasználat alatt kialakuló automatizmus a fogyasztókat gyors döntésre, azonnal klikkelésre ösztönzi, és azt sem tartja kizártnak, hogy a honlapok szerkesztési elvei erre az automatizmusra ráerősítettek. De a versenytanács azt a fogyasztói magatartást akarja erősíteni, amikor a fogyasztók megfelelően, a racionális és indokolt keresési költségek szem előtt tartásával tájékozódnak egy általuk igénybe vett szolgáltatás feltételeiről. A fogyasztók kétharmada élt is azzal a lehetőséggel, hogy 30 napig ingyenesen hirdette ingatlanát, utána törölték a hirdetést, ezért a GVH szerint ez a tipikusnak tekinthető fogyasztói magatartás" - áll az Index-cikkben.
 

Az MTE-hez az utóbbi hetekben rengeteg panasz érkezett a két honlapot üzemeltető céggel kapcsolatban. "A legtöbben azt kifogásolják, hogy a 30 nap lejárta előtt nem kaptak semmilyen figyelmeztetést a cégtől, hogy közeleg a határidő, utána fizetős lesz a szolgáltatás. Az ügyfelek így akkor értesültek arról, hogy fizetniük kell, amikor néhány hónap után megkapták az első fizetési felszólító levelet. Az összegek nagyjából megegyeznek, 20-30 ezer forint körüli összeget számláztak ki az első két-három hónapra. Az ügyfelek szerint elvárható lenne, ha egy szolgáltatás csak meghatározott ideig ingyenes, akkor az időszak lejárta előtt figyelmeztessék erre" - olvasható az Index cikkében.

A panaszosok szerint a tartalomszolgáltató nem hajlandó levenni a hirdetéseket, addig, amíg az "ügyfelek" nem fizetnek, és a további megjelenés idejére a hirdetési díj tovább növekedik.

A céggel az MTE-nek sem sikerült kapcsolatba lépnie: a cégadatok szerint az ingatlanbazaar.com és ingatlandepo.com üzemeltetője egy Seychelles-szigeteken bejegyzett cég.

Az egyesület továbbra is követi az ügy fordulatait.

Címkék: gvh állásfoglalás internetes etikai normák ingatlanbazar és ingatlandepo.com

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr441802379

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Best Web Hosting For Wordpress 2018.06.04. 05:12:37

Rajongásunk tárgyai - A fiúbandák 1. rész - Retro életérzés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sophie. 2010.03.03. 16:19:02

a slusszpoén az, hogy a fizetési felszólításos emailjeikhez mostmár mellékelik a gvh határozatot is :)
nem ártana hogyha lenne már vmi hivatalos eljárás ellenük mert így tisztára megnőtt az önbizalmuk és még lelkesebben fogják küldözgetni a fenyegető maileket...
süti beállítások módosítása