HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Cigiblog: szólásszabadság-ellenes döntés

Katona Éva 2010.02.22. 10:24

A szólásszabadságot veszélyezteti szerintünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) az a döntése, amely a cigi.blog.hu képi tartalmát gazdasági reklámnak minősítette, és a blogot üzemeltető IndaLabs Informatikai Zrt.-t a tartalom eltávolítására kötelezte.

Az előzmény, hogy az NFH egy januári határozatában a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grtv.) rendelkezéseivel ellentétesnek ítélte a cigi.blog.hu dohánytermékeket ábrázoló képi tartalmát és kötelezte az üzemeltetőt, hogy azt távolítsa el a weboldalról.

Az MTE véleménye szerint az NFH jogi álláspontja helytelen, a jogszabályok téves értelmezésén alapul; és az NFH indokolatlanul és feleslegesen korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.
 
A cigi.blog.hu írója és látogatói a webnaplóban a dohányzással kapcsolatos élményeiket, véleményüket osztják meg egymással - így a blog természetesen a cigarettáról is tartalmaz képeket. Az NFH arra való hivatkozással minősítette jogellenesnek a cigi.blog.hu tartalmát, hogy a dohánytermékek képi megjelenítése a gazdasági reklám fogalma, valamint a dohánytermékek reklámozásának tilalmáról szóló rendelkezés értelmében „alkalmas a dohánytermékek megismerésének és igénybevételének előmozdítására”.
 
Az MTE álláspontja szerint az NFH helytelen jogi érvelést követ, amikor a döntéshozatal során kizárólag a gazdasági reklámtörvény rendelkezéseit veszi figyelembe, és az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII törvény (Ekertv.) rendelkezéseit figyelmen kívül hagyja, illetve azokat csak a blog üzemeltetőjének felelősségével kapcsolatban veszi figyelembe.
 
Az egyesület részletes indoklása az ügyben itt olvasható a weboldalunkon.

 

 

Címkék: állásfoglalás cigiblog

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr161780292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2010.02.22. 18:44:51

AZ az egy gond van, hogy ez sajnos nem(csak) az NFH álláspontja, hanem a bíróságé is. Több jogerős bírósági határozat van a kérdésben (teljesen hasonló szivarhonlap, stb.), mind a dohányreklámnak minősítették a kérdéses anyagokat. Ez lehet abszurd, de nem az NFH felelőssége, hanem a bírói hatalomé.

A MTE lehetne egy kicsit tájékozottabb az ügyben.

tucatnev 2010.02.22. 21:05:32

A cigiblog pozitív színben tünteti föl a dohányzást, nekem ez reklám, az hogy ez tetszőlegesen őszinte véleményből fakadó reklám-e, azt vizsgálni fölösleges és lehetetlen. Képekkel cigit reklámozni nem lehet a szabályzás szerint. Nekem ez egyértelmű. Jót és jól cselekedett az NFH véleményem szerint.
süti beállítások módosítása