HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Szerzői jogi tv. - állásfoglalás

Katona Éva 2009.03.09. 15:46

Újabb lépés történt az úgynevezett árva művek (olyan alkotások, amelyeknek a jogosultja ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik) szerzői jogi kérdéseinek tisztázása ügyében. A magyar elektronikus könyvtárak nagy előrelépést tehetnek akkor, ha rendeződnek ezeknek a műveknek a felhasználhatósági kérdései - az Országos Széchenyi Könyvtár digitális gyűjtemények vezetője szerint például az 1938 után megjelent alkotások 80-90 százaléka árva műnek számít.

A szerzői jogi törvény vonatkozó passzusainak módosításáról a döntéshozók szakmai állásfoglalást kértek - más szervezetek mellett - az MTE-től is.

Az Egyesület álláspontja az, hogy egyetértünk az árva művek szabályozásának szükségességével, valamint a szabályozás módjával, de a felhasználás anyagi vonzataival kapcsolatos rendelkezéseket nem javasoljuk elfogadni. Az MTE szakmai állásfoglalásában azt kéri, hogy a jogalkotó mérsékelje az árva művek engedélyéhez kapcsolódó, a felhasználót terhelő anyagi terheket, és az ezzel kapcsolatos igazgatási díjat a nemzetközi tapasztalatok és a magyar felhasználók lehetőségei szerint állapítsa meg. 

Az MTE teljes szakmai állásfoglalása a weboldalunkon olvasható.

Címkék: politika jog állásfoglalás szerzői törvénymódosítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr77991574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása