HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Workshop a közadatok jövőjéről

Katona Éva 2009.12.10. 20:01

Megkezdődött a szakmai egyeztetés a közérdekű adatok felhasználásáról szóló Public Sector Information (PSI) direktíva végrehajtásáról és a megfelelő szabályozás kiépítéséről. Az MTE és a Neumann Nonprofit Kft.  közös szerdai workshopján, a CIJ-ben a közadatok jövőjét jogi és közgazdasági szempontból vizsgálták a résztvevők: az állami szféra és a piac szereplői. A Neumann célja egy olyan portál létrehozása, mely a későbbiekben a teljes hazai közadatvagyon egységes keresőfelülete lehet.

"A jelenlegi, fogalmi anomáliákkal és joghézagokkal terhelt helyzetben olyan szabályozásra van szükség, ami a piaci szereplők gazdasági érdekeit úgy érvényesíti, hogy azzal az állam hatékonysága, átláthatósága egyaránt javul." (Kitzinger Dávid)

A találkozó legfontosabb tanulsága, hogy a közadatokkal kapcsolatos fogalmi anomáliákat mielőbb tisztázni kell annak érdekében, hogy az uniós PSI direktíva (2003/98/EK irányelv) átültetése hatékonyan valósulhasson meg Magyarországon – ezzel mindhárom előadó (Kitzinger Dávid/Neumann Nonprofit Kft., Antal Dániel/ITCB Consulting és Simon Éva/Társaság a Szabadságjogokért, TASZ) egyetértett. A definíciók pontosítása az alapja annak, hogy a jogi, közgazdasági és közigazgatási alapfogalmak egységesítése, a közérdekű adat megismerésének alkotmányos joga és az közérdekű adatok újrahasznosítására épülő gazdasági érdekek megkülönböztetése minél hamarabb megtörténjen. 

Az Alkotmány 61.§-a szerint „mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.”  A Neumann Nonprofit  Kft. az elektronikus információszabadság törvény előírása értelmében a közérdekű adatok jegyzékét és az egységes közadat-keresőt, a Közadattárat működteti. A közadat-kereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

 
Kitzinger Dávid elmondta, hogy a jelenlegi, fogalmi anomáliákkal és joghézagokkal terhelt helyzetben olyan szabályozásra van szükség, ami a piaci szereplők gazdasági érdekeit úgy érvényesíti, hogy azzal az állam hatékonysága, átláthatósága egyaránt javul. Az újrahasznosítás jogharmonizációs feladata csak az első lépés egy korszerű állami adatszolgáltatási gyakorlat kialakításában, amihez a Közadattár továbbfejlesztését tartja megfelelő keretnek. Hozzátette, hogy az épülő közadatportál szolgáltatásai (névtér, egységes metaadat kezelés, forrás nyilvántartás) közvetítőként funkcionálnak adatgazdák és adatkérők között. Kiemelte: a közérdekű adatok hozzáférhetősége három szempontból is fontos: egyrészt az állam saját működésének hatékonyságát növeli, másrészt biztosítja az állami szervek működésének átláthatóságát, illetve növeli a versenyképességet is. A gazdasági felmérés és a piaci szabályozási koncepció megalkotásában az ITCB Consulting, míg a jogi elemzésben az eGov Kft. vesz részt.
 
A Neumann megbízásából végzett kutatás eredményeit Antal Dániel foglalta össze. A vizsgálat során hat adatkörben mérték fel az újrahasznosítható állami információk és adatok piacát. A kutatás eredménye szerint Magyarországon az Európai Unió nyugati feléhez képest drágán, nehezen és kiszámíthatatlan módon lehet állami információhoz jutni, mivel a hazai közszféra információinak további felhasználásáról szóló PSI direktíva nincs megfelelően hozzáillesztve a magyar jogrendhez. A ICTB felmérése szerint bár az intézmények nem alkalmasak adatszolgáltatásra, így kifejezetten nehéz az államtól információt vásárolni, mégis kialakult a közérdekű adatok és információk, jelenleg évi 30-40 milliárdos forgalmat bonyolító piaca, amely megfelelő szabályozás, illetve a PSI-direktíva kívánatos alkalmazása esetén három év alatt akár a duplájára is növekedhet.
A találkozón részt vevő gazdasági szereplők kinyilvánították: a közfeladatként szolgáltatott, ingyenes közadatok helyett preferálnák az áttekinthető és számon kérhető, anyagi teljesítéshez kötött adatszolgáltatást. A kutatás teljes anyaga itt olvasható.

Simon Éva elmondta, hogy a legfontosabb, hogy az újrahasznosítás érdekében a közérdekű adatokhoz való hozzáférés és terjesztés alkotmányos alapjogának szintje ne csökkenjen. A gazdasági érdekek és az alkotmányos alapjog összeütközése esetén mindig az utóbbinak kell nagyobb fontosságot biztosítani. A közérdekű adatok újrahasznosíthatóságának kérdését az alkotmányos alapjogi rendszer figyelembe vétele mellett lehet megoldani. Ennek érdekében szükséges átgondolni, hogy a magyar rendszerbe hogyan illeszthető be a közérdekű adatok újrahasznosítása úgy, hogy az alkotmányos alapjog ne sérüljön.  
 

Az MTE a közadatok jövőjéről folytatott vitáknak, beszélgetéseknek továbbra is platformot kíván nyújtani, honlapunkon és blogunkon pedig folyamatos tájékoztatást adunk majd a közadatok hozzáférhetőségét illető szabályozás változásairól.

 

 

Címkék: workshop törvénymódosítás neumann nonprofit közadatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr141588963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása