HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Aláírtuk a Gyermekbarát Internet Chartát

Katona Éva 2010.04.22. 10:26

Az MTE aláírta a Gyermekbarát Internet Chartát, amelynek célja, hogy a gyerekek biztonságosabb internethez való jogát védje, és az uniós Safer Internet program szellemében Magyarországon is hatékony munka induljon el az oktatás, a tartalomfejlesztés, a szabályozás és a jogalkalmazás, valamint az új technológiák szélesebb körű alkalmazása területén. A Charta az MTE, a Biztonságos Böngészés Program (BBP), a Magyar Tartalomipari Szövetség, a MediaSmart és az Egyszervolt.hu együttműködésével valósult meg.

Bár az internet nagyszerű eszköz - ma már Magyarországon a 15-17 évesek körében több mint 93 százalék az internethasználók aránya, a 14 év alatti gyerekek 46 százaléka pedig napi rendszerességgel használja az internetet, és további 40 százalékuk hetente legalább egyszer ellátogat a világhálóra -, ugyanakkor az online világ veszélyeket is rejthet, amikor a kiskorúak bekapcsolják a számítógépet. Keresés közben akaratlanul is találkozhatnak olyan tartalommal, amely egészséges fejlődésükre hatással lehet. Ráadásul a világhálót olyan emberek is használják, akik mások, főleg a gyerekek jóhiszeműségét, kíváncsiságát használják ki. Ott vannak a fórumokon, a chatszobákban, beférkőzhetnek a levelezésekbe és a böngésző programokba. A rohamosan fejlődő közösségi portálok hatalmas támadási felületet jelentenek a gyermekek ellen.

Magyarországon több program is működik, amelynek célja gyermekeink védelme a káros internetes tartalmaktól, a Chartát megelőzően azonban nem született átfogó stratégia a veszélyeztetett korosztályok védelme érdekében. Eleddig a gyermekek illegális tartalmakhoz való hozzáférését semmi sem korlátozta, a kiegyensúlyozott fejlődésüket veszélyeztető tartalmak, támadások elleni intézkedések kezdetlegesek voltak. 

A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége: a hangsúlyt az EU-konform mechanizmusok átvételére, a civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni.

A hasznos és „barátságos” oldalakat a leginkább érintettek, a gyerekek bevonásával csokorba gyűjtő honlap-minősítési rendszer (például az MTE-hez köthető Bigyoo) kialakítása, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, valamint az internetezés előnyeit, illetve a kétségtelenül létező kockázatok csökkentésének lehetőségeit bemutató tájékoztató kampányok jelenthetik a legtöbb segítséget ahhoz, hogy az internet valóban barátságos hellyé változzon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr131942020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása