HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

SID, Biztonságosabb Internet Nap

Katona Éva 2009.04.01. 11:00

Az Európai Bizottság legújabb, 2009-től 2013-ig tartó, Biztonságosabb internet nevű programjának célja a gyermekek online környezeten belüli védelmének fokozása. A program, amely a Web 2.0. legújabb kommunikációs szolgáltatásait (például a társasági hálózatokat) is felöleli, nem csak a jogellenes tartalmak ellen veszi fel a harcot, de az olyan káros viselkedésformák ellen is mint a zaklatás vagy a bizalmaskodás. A program - a 2005-ben indított, sikeres Biztonságosabb internet program vívmányaira épít.

A Safer Internet program része a már ötödszörre megrendezett Safer Internet Day (SID, Biztonságosabb Internet Nap) konferencia, amelyet az EU 27 országában rendeznek meg minden év elején, és amelyen idén a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a MATISZ, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Puskás Tivadar Közalapítvány CERT-Hungary Központja számolt be a terveiről. 
 
A Biztonságosabb Internet Naphoz csatlakozva az MTE kiemelten fontosnak tartja a gyermekek védelmét az interneten. Folytatva a Gyermekbarát Internet Programját a saját tartalomfejlesztései mellett az egyesület továbbra is meg kívánja nyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket, hogy akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével, akár azzal, hogy közreműködnek művelődési és közintézmények gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak fejlesztésében, támogassák a kezdeményezést.
 
---------
SIC 2009-2013 - Az új programjavaslat:
 
  • csökkenti a jogellenes tartalmakat és megoldást keres az online káros viselkedésformák problémájára: ezért lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára legyenek elérhetőek úgynevezett nemzeti kapcsolattartási pontok, ahol lehetőség nyílik az online jogellenes tartalmak és káros viselkedésformák bejelentésére, különös tekintettel a gyermekek szexuális bántalmazásához kapcsolódó anyagokra és a bizalmaskodásra.
 
  • elősegíti a biztonságosabb online környezet kialakítását: ezért ösztönözni kell az önszabályozási kezdeményezéseket ezen a területen, illetve fokozni kell a gyermekek és fiatalok részvételét a biztonságosabb online környezet létrehozásában, különösen ifjúsági testületek révén.
 
  • biztosítja a lakosság tudatosságát: ezért a gyermekekre, illetve szüleikre és tanáraikra irányuló intézkedésekre van szükség. Elő kell segíteni a megtett lépések hatásának megsokszorozását a nemzeti tudatosságnövelési központok hálózata legjobb gyakorlati megoldásainak cseréje révén. Támogatni kell a kapcsolattartási pontok létrejöttét, ahol a szülők és a gyermekek az internethez biztonságos használatára vonatkozó tanácsadásban részesülhetnek.
 
  • tudásalapot hoz létre az új technológiák gyermekek általi használatáról, ezek által a gyermekekre kifejtett hatásokról, valamint a kapcsolódó kockázatokról. Mindezt felhasználja annak érdekében, hogy javítsa a Biztonságosabb internet programon belül jelenleg folyó intézkedések hatékonyságát.  
 
Háttérinformációk:
 

Az új online technológiák gyermekek általi biztonságosabb használatára vonatkozó, 2007 áprilisa és júniusa között tartott nyilvános konzultáció eredménye itt olvasható;ez tartalmazza azokat a gyermekektől érkezett ajánlásokat is, amelyeket az Európai Bizottság által a Biztonságosabb internet napja alkalmából szervezett Európai Ifjúsági Fórum keretében tettek (lásd IP/08/207).

A Biztonságosabb internet programon túlmenően egyéb szakpolitikai kezdeményezések valósultak meg a piacvezető mobiltelefon-szolgáltatókkal a mobiltelefonokat használó kiskorúak védelmét szolgáló önszabályozási kódrendszer kidolgozására irányuló 2007 februárjában megkötött megállapodás révén (lásd IP/07/139). Legújabb fejlemény, hogy a mobil iparág is bejelentette: mobiltelefonjaikon minden hozzáférést letiltanak a gyermekpornográfiához.
 
Az Európai Unió Safer Internet programjának hivatalos honlapja itt, a Safer Internet Day hivatalos honlapja itt. Az Európai Parlament és a Tanács határozata az internetet és egyéb kommunikációs technológiákat használó gyermekek védelmére irányuló többéves közösségi program létrehozásáról itt olvasható.
 
- - - 
Az MTE szerepe eddig a SIC projektben
 
A gyermekbarát internet éve program is az Európai Unió által finanszírozott SIC projekt keretében 2007-ben indult. A program célkitűzése a Safer Internet Program továbbfejlesztése: az internet használattal együtt járó veszélyekről való tájékoztatás volt. A program keretén belül az MTE fel kívánja hívni az internetes tartalomszolgáltatók figyelmét, hogy hatalmas a felelősségük a felnövekvő generációk internetezési szokásainak kialakításában, hiszen az internet felhasználói között egyre jelentősebb számban találhatók gyermekek.
 
bigyoo.hu
 
A "bigyoo" minősítési rendszer létrehozásának célja az internet-használattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentése, valamint a gyermekek számára fenntartások nélkül ajánlható digitális tartalmak fejlesztése és terjesztése. A teljes egészében vagy részben gyermekeknek szánt oldalak minősítését az MTE által meghatározott szempontok szerint az egyesület által felkért szakemberek végzik. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr221039404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása