HTML

Az egyesület honlapja itt,


ahol megtalálod az MTE céljait, az egyesületét
történetét, alapszabályunkat és szervezeti
felépítésünket, valamint a legfrissebb szakmai
ajánlásokat és sajtóanyagokat is!

Az MTE az I-Com tagja

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

Társszabályozási megállapodást kötött az MTE és a Médiahatóság

MTE-info 2011.07.01. 11:04

Több hónapos közös előkészítő munka után aláírta a társszabályozásról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a számos internetes kiadót - így az Index, illetve az Origo kiadóját, valamint a Sanoma Media Budapest Zrt.-t - tagjai közt tudó Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. A társszabályozási modellben a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény egyes rendelkezéseinek vélelmezett megsértésére vonatkozó felhasználói panaszokat nem a Médiahatóság, hanem a társszabályozó (jelen esetben az MTE) szakértői bizottsága bírálja el.

Az MTE-tagok szolgáltatásainak felügyeletét így elsődlegesen az egyesület fogja ellátni, emellett a társzabályozás működését az NMHH széles jogkörrel ellenőrzi és felügyeli. Az internetes tartalomszolgáltatás önszabályozó etikai kódexét tíz éve működtető MTE bízik abban, hogy a társszabályozás gyakorlati működése is bizonyítani fogja: a magyar internetes média meghatározó szereplői felelősségteljes kiadók és szerkesztőségek, amelyek a felhasználók jogait és érdekeit a legmesszebbmenőkig érvényesítve szolgálják közönségüket, és elkötelezettek amellett, hogy a társszabályozás az iparág versenyképességét elősegítve működjön.

Az MTE felhívja a figyelmet, hogy önszabályozó tevékenységét természetesen a továbbiakban is folytatja a társszabályozás mellett, már csak azért is, mert az önszabályozás kiterjed számos olyan kérdésre, amelyet a médiatörvények nem érintenek. Az MTE és az NMHH által kölcsönösen elfogadott társszabályozási kódex preambulumában megfogalmazott meggyőződésünk szerint független újságírás és a médiatartalom-szolgáltatók szakmai függetlensége nélkül nem lehet eredményesen őrködni a demokrácia megfelelő működése felett és felügyelni a közélet tisztaságát, a politikai hatalomgyakorlás módját.

A szólás- és sajtószabadság, valamint a tájékozódáshoz való jog biztosítása önmagában is közérdek, a vélemények, a tudósítás és a kommentár szabadsága pedig szövegben, hangban és képben, a sajtószabadság integráns részét képezi. Az MTE olyan társszabályozási rendszert kíván most útjára indítani, ami ezen elvek és célok megvalósulását mozdítja elő. Meggyőződésünk, hogy a médiatartalmak szolgáltatói széles körű felelősséggel tartoznak mindazoknak, akikről és akiknek ezek a tartalmak szólnak. Úgy véljük, hogy e felelősség érvényesítésének megfelelő terepe egy szakmai szervezet szakértői eljárása. Bizonyosak vagyunk benne, hogy a társszabályozás működése minden fél megelégedésére fogja igazolni ezt. Kölcsönös nyitottságra számítunk a jogalkotók és az NMHH részéről abban, hogy a modell majdani működésének tapasztalatait leszűrve szükség szerint megváltozzanak majd annak egyes elemei.

További információ: Ravasz Pálma főtitkár, contact@mte.hu

Címkék: nmhh társszabályozás

20 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mte.blog.hu/api/trackback/id/tr173031938

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az első nap 2011.07.02. 17:25:35

Lejárt a türelmi idő, mától teljes körűen életbe lépett a médiatörvény, és mivel kormányunk nem arról híres, hogy halogatja a dolgokat, rögtön el is kezdték alkalmazni, teljesen véletlenül pont egy baloldali lappal szemben. Ja, és természetesen törvény...

Trackback: Médiakorbács jár a Schmittet ekézőknek? 2011.07.02. 11:29:26

A szolgalelkű jobbos média többször elsütötte, hogy minek panaszkodnak a médiatörvényre, hiszen nem büntetnek senkit. Ami szó szerint véve igaz volt, hiszen a büntetések a nyomtatott és az internetes médiára csak július 1-jétől, az EU elnökség végétől ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollface 2011.07.02. 16:21:33

blablablabla. miért van az, hogy a wsj vagy az economist nem kellett, hogy megszüntesse a kommenteket az oldalán az ottani médiahatóság szankcióitól rettegve? az mte tag index/velvet viszont azonnal így reagált.

Peredhil 2011.07.03. 09:12:30

(És most őszinte kíváncsisággal lesem -- ha lesz időm -- "az előzetes moderáció utáni" helyzetet...) ;-DDD

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.03. 09:12:30

Aki orbánt az anyukájába kívánja, eztán is ez lesz a véleménye, maximum a bassza meg az anyukáját helyett azt írja, hogy töltsön több időt a szüleivel, egyikükkel.

Aki eddig csak fröcsögni tudott komment helyett, eztán is azt fog.

Akik eddig voltak olyan tudatlanok, és gőzük sem volt róla, mi az a koncepciós per, azok eztán is le fognak olyat írni, hogy Hagyót koncepciós perben azonnal halálra kell ítélni.

Ezzel csak a szolgáltatók lettek beszaratva, és ŐK csökkentik a véleményfórumokat, mert félnek.

ajánlom mindenkinek informálódjon külföldi hírportálokon is, mi a VALÓS véleménye Európának erről a részvénytársaságról.

ég és föld a nemzeti hírgyár termékeihez képest.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.07.03. 09:12:30

Nem kell félni! Nem a Népnek kell félni a kormánytól, hanem a kormánynak kell félni a Néptől!!!!! ---megfordult a 2/3 ad...hehe

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.07.03. 09:12:30

Kedves Orbán Viktor ismertebb nevén Gonosz Törpe!
Nehogy azt hidd, hogy félünk tőled, s a médiatörvényeid alapján befogjuk a szánkat! Egyeseket lehet meg tudsz félemlíteni, de sokunkat nem! És nem a szánkat, a pofánkat fogjuk kinyitni, s a szemedbe ordítani az összes hazugságodat hogy lássa a nép, milyen embert választott!.(.mint a bohócforradalomkor is kiordítottuk…...és szidtunk....)
A magyar Nép már nem tűri a leigázottságot és Diktatúrát. Majd meglátod!

tevetevegelő 2011.07.03. 09:12:31

öncenzúra büdös ez demokráciában fasizmushoz passzol

szabadenergia 2011.07.03. 09:12:31

Az MTE nem gerinces állat.

Fő tápláléka az emberek szabad agykapacitása, amiből minél nagyobb szeletet megkaparintani.

Ha egy nála nagyobb ragadozó fenyegeti szokásos prédáját, a meghunyászkodás jeleként felkínálja torkát a harapásra (l. Konrad Lorenz: Ember és kutya). Az erősebb ragadozó megkapja a legfinomabb falatokat, de csak csócsálja, játszik vele, majd otthagyja, hisz az egész fenyegetés célja csak a hierarchia megerősítése volt amúgy is.

Az MTE valójában továbbra is hozzájut a legtáplálóbb falatokhoz, így túlélése biztosított.

A préda pedig végre rájöhetne, hogy ő tényleg csak préda a történetben.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2011.07.03. 09:12:31

"a társzabályozás működését az NMHH széles jogkörrel ellenőrzi és felügyeli"
magyarán szopóágon vagytok.
talán elég lett volna ennyit írni.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2011.07.03. 09:12:31

Benyaltak. Ennyi. Mint anno a zsidó tanács a náciknak.

Peredhil 2011.07.03. 09:12:31

1.) Hirtelen "a társszabályozási kódex preambulumban fogalmazzuk meg" ezt vagy azt...???
Vigyázzunk barátaim, a nyelvvel/nyelvből élőknek tudniuk kéne, hogy a szóhasználat árulkodó, avagy: utazzon a Freudalattin...;-))) (A nyelvhasználatot ki-ki értse úgy, ahogy akarja.)

2.) "A szólás- és sajtószabadság, valamint a tájékozódáshoz való jog biztosítása" eddig szépen elketyegett, nem kell itt semmit az "útjára indítani"... Gyerekek, ez nagyon gáz... nagyon gyenge, nagyon gyáva szöveg... Még árulkodóbb, mint az előző.

3.)"A médiatartalmak szolgáltatói széles körű felelősséggel tartoznak...bla-bla-bla..."
"Nem tartozol te felelősséggel a te atyádfiáért"... mint régóta tudjuk.
Ha elég felnőttek vagyunk a szavazáshoz, a vizitdíj eltörléséhez szóló népszavazáson való részvételhez, a kétharmad megszerzéséhez... akkor tán csak elég felnőttek vagyunk egy-két komment megfelelő megítéléshez... (Megfelelő alatt azt értem, hogy úgy, ahogy nekem tetszik, és kész.)
Vagy a kétharmad megszerzése után ez már hirtelen nem igaz?

A közlemény egész hangvétele -- háromszor-négyszer elolvasva is --szánalmas, sírnivaló, csupa félelem, csupa megalkuvás, csupa hajbókolás... "Gyáva cenknek -- pediglen -- nincs hazája"

Pszt! 2011.07.03. 09:12:32

Még 3 évet kell kibírni.

unionista 2011.07.03. 09:12:32

írtam egy kommentet, de aztán inkább magam kihúztam.

tevetevegelő 2011.07.03. 09:12:32

Öncenzúra csodálatos szopni is fogtok illetve lenyelitek?

tevetevegelő 2011.07.03. 09:12:32

Nahát mivel persze előmoderálás van amit nem vettem észre így előző hozzászólásom nem fog megjelenni teljesen érthető okból mivel rákérdeztem hogy vajon az öncenzúra a hatalom részére nyújtott orális szexel egyenértékű
természetesen megbántam Az MTE az isten

vadiúj nick 2011.07.03. 09:12:32

2 komment, mi?

:D :D :D
süti beállítások módosítása